top of page

Lucas Blondeel .

Professor Universität der Kunste Berlin

images-2.jpeg

Lucas Blondeel is professor voor piano en pianoforte aan de Universität der Künste Berlin. Hij is internationaal actief als concertpianist, zowel op historische als op moderne instrumenten.
Op vierjarige leeftijd ontdekte Lucas Blondeel in de antiekzaak van zijn ouders een pianoforte uit 1834 en begon er prompt op te musiceren. De op die dag geboren muzikale ontdekkingsdrang bleef een constante in zijn leven en carrière.
Na studies aan het Conservatorium van Antwerpen vervolmaakte hij zich aan de Universität der Künste Berlin bij Professor Klaus Hellwig. Verder werd zijn nieuwsgierigheid gevoed door ontmoetingen met markante persoonlijkheden zoals Jozef De Beenhouwer en Irwin Gage voor het lied, alsook Jos Van Immerseel, Bart Van Oort en Malcolm Bilson voor pianoforte. Met Nicolas Callot vormt hij reeds twee decennia lang een succesvol pianoduo. Verdere muzikale partners van naam zijn onder andere Anima Eterna, Bart Van Reyn, solisten van de Akademie für Alte Musik Berlin, trioFenix en Oxalys.

Daarnaast werkt Lucas Blondeel geregeld samen met klassieke radiozender als Klara, Kulturradio vom RBB, BBC 3 en France Musique.
Zijn brede discografie omvat onder meer twee cd’s met pianomuziek van Schubert en Haydn. Daarnaast maakte hij twee opnames met Nicolas Callot op een originele pianoforte van Conrad Graf uit 1826, met werken voor vier handen van Schubert en Schumann (Warner Classics), een cd met sonates van Weinberg en Prokofiev samen met klarinettiste Annelien Van Wauwe (Genuin) en een opname van het Concerto in D van Haydn op pianoforte met Le Concert d’Anvers en Bart Van Reyn (Fuga Libera). Deze laatste opname werd door het gerenommeerde BBC Music Magazine tot één van de beste opnames van het jaar 2020 uitgeroepen. Op Spotify werden zijn uitvoeringen meer dan een miljoen keer gestreamd.

Van 2012 tot 2019 was Lucas Blondeel docent piano en pianoforte in Darmstadt. Sinds 2018 is hij professor piano en pianoforte aan de Universität Der Künste in Berlijn. Hij wordt internationaal gevraagd voor masterclasses moderne piano, lied, kamermuziek en historische uitvoeringspraktijk.

bottom of page