Vitaly Samoshko .

Vitaly Samoshko, geboren in 1973 in Oekraïne, studeerde piano bij Leonid Margarius aan het muziekconservatorium in zijn geboortestad Charkiv, en later bij dezelfde meester aan de Internationale Pianoacademie Incontri col Maestro in het Italiaanse Imola.

Vitaly Samoshko behaalde belangrijke internationale prijzen o.a. de 2de Prijs op de wedstrijd Busoni in Italië (1993), en in Montreal (1996) en eveneens de 2de Prijs op de wedstrijd A.Rubinstein voor pianomeesters in Israël (1998). Als hij in 1999 de 1e prijs haalt in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in België, begint zijn muzikale ster te rijzen en dit betekent ook de start van een wereldwijde succesvolle solocarrière. Sindsdien heeft hij opgetreden in meer dan 25 landen, onder meer in de Tonhalle in Zürich, het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Metropolitan Museum en de Steinway Hall in New York, het Concertgebouw in Amsterdam, de Beethovenhalle in Bonn, de Yokohama Minato Mirai Hall, de Okayama Symphony Hall en de Kyoto Concert Hall in Japan en het Teatro Gran Rex in Buenos Aires.

Hij concerteerde met wereldberoemde orkesten als het Filharmonisch Orkest van Tokio en de New Japan Philharmonic, het Orkest der Beethovenhalle, het Brabants Orkest, de symfonieorkesten van Sint Petersburg, Savannah en RNCM, en het Nationaal Orkest van België, steeds onder leiding van gereputeerde dirigenten als Charles Dutoit, Marc Soustrot, Gilbert Varga, George Octors, David Shallon, Louis Langrée en Arthur Fagen.