top of page

Norie Takahashi

Artiest .

Norie Takahashi

Norie Takahashi trok al vroeg de aandacht door haar concourssuccessen, onder meer op het Beethovenconcours in Bonn (2e prijs, speciale prijs voor het hedendaagse werk), op het Schubertconcours in Graz (1e prijs en publieksprijs in het liedduo), op het Isang Yun Competition in Tongyeong (3e prijs), op de Leeds International Piano Competition (speciale prijs) en op het Concours Reine Elizabeth Brussel (lauréaat).
Na haar studie in Tokio vervolgde ze haar opleiding bij Klaus Hellwig aan de Berlijnse Hogeschool voor de Kunsten.
Ze kreeg tal van artistieke suggesties van onder meer Bruno Leonardo Gelber, Robert Levin, Ferenc Rados, Pascal Devoyon en Dietrich Fischer-Dieskau.
Norie Takahashi werkt als solist en kamermuzikant in veel Europese landen en Azië. Ze trad op als solist met orkesten als het Prague Radio Orchestra, het Bonn Beethoven Orchestra, het Keulse Kamerorkest, het Yomiuri Nippon Orchestra Tokyo, het New Japan Philharmonic Orchestra en het Osaka Symphony Orchestra. Haar engagementen brachten haar ook regelmatig naar internationale festivals, waaronder de Karinthische Zomer, het Ruhr Piano Festival, het Männta Music Festival (Finland), het Tongyeong Music Festival (Korea), het Tokyo Spring Festival, het Sendai Music Festival (Japan) en het Meiringen Muziekfestival (Zwitserland), de Kassel Muziekdagen, de Dagen voor Nieuwe Muziek in Darmstadt, de “Allegro! Festival” in de Taunus- en Moezelfestivalweken.
Tot de kamermuziekpartners van Norie Takahashi behoorden de cellist Johannes Moser, de violiste Viviane Hagner en de altviolist Tomoko Akasaka.
Sinds 2009 geeft ze zeer actief concerten met pianist Björn Lehmann als “PianoDuo Takahashi| Lehmann” in Europa en Azië. Haar vier eerder uitgebrachte opnames kregen uiterst positieve recensies (o.a. BR, WDR, Pianonews), en waren onder meer ‘Aanbeveling van de Maand’ in ‘Fono Forum’ en audiofiel hoogtepunt van de maand in ‘Stereo’, ‘Aanbeveling van de maand” in Yomiuri-Shimbun en “Speciale aanbeveling” in Record-Geijutsu (Japan).
Ze heeft een aantal masterclasses gegeven, onder meer op het MusicAlp festival in Tignes/Frankrijk, in Beijing en regelmatig in Japan.
Norie Takahashi geeft sinds 2020 les als assistent in de pianoklas van prof. Björn Lehmann aan de Berlijnse Hogeschool voor de Kunsten.

bottom of page