top of page

Annelien Van Wauwe

Artiest .

Annelien Van Wauwe

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe is op weg om een van de boeiendste en origineelste van haar generatie te worden. Met haar expressieve, lyrische en intense uitvoeringen weet ze haar publiek te betoveren.

Zij was eerder BBC Radio 3 New Generation Artist en won talrijke internationale wedstrijden. Haar overwinning tijdens de ARD Internationale Muziekwedstrijd in München in 2012 was een beslissende stap naar internationale erkenning. In 2018 won zij een Borletti-Buitoni Trust Award en in 2020 een Opus Klassik Award met haar debuutalbum ‘Belle époque’ (Pentatone).

Annelien werd uitgenodigd als soliste tijdens het concertseizoen 2022-23 met de NDR Radiophilharmonie Hannover o.l.v. Andrew Manze en heeft debuut-concerten met het Residentie Orkest, het Frankfurter Opern- und Museumsorchester, het Orchestre de Cannes en de Polish Baltic Philharmonic Gdansk. Bovendien zal ze terugkeren naar het Antwerp Symphony Orchestra en de Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken.

Zij trad op met talrijke orkesten, onder meer met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het Konzerthausorchester Berlin, de NDR Radiophilharmonie, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het SWR Symphonieorchester Stuttgart, het Münchener Kammerorchester, het Wiener Kammerorchester, het Mozarteum Orchester Salzburg, Brussels Philharmonic, het Antwerp Symphony Orchestra, het Swedish Chamber Orchestra, het Royal Liverpool Philharmonic, en met de symfonische en filharmonische orkesten van de BBC. Zij trad op met befaamde dirigenten Andrew Manze, Martyn Brabbins, Joshua Weilerstein, James MacMillan, Rafael Payare, Clemens Schuldt, Markus Stenz, Thomas Dausgaard, Hartmut Haenchen, Otto Tausk, Marta Gardolińska, Kristiina Poska, Karina Canellakis, Edo de Waart en Dirk Brossé.

Annelien speelde op prestigieuze podia waaronder de Tonhalle Zürich, de Berliner Philharmonie, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Wien, Wigmore Hall, BOZAR Brussel, de Philharmonie Luxembourg, de Alte Oper Frankfurt, Amare, het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam, het Muziekgebouw Eindhoven, de Rudolfinum Concert Hall Praag en het Palace of Arts Budapest. Zij is regelmatig te gast op internationale muziekfestivals zoals het Lucerne Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Kissinger Sommer, het Cheltenham Festival, het West Cork Chamber Music Festival en het Festival Radio France Montpellier.

In 2017 debuteerde Annelien in de BBC Proms in Cadogan Hall en in 2018 filmde de BBC- televisie haar uitvoering van het klarinetconcerto van Mozart met het BBC Scottish Symphony Orchestra en dirigent Thomas Dausgaard op de BBC Proms in de Royal Albert Hall.

Annelien’s aanstekelijke passie voor nieuwe muziek inspireerde enkele componisten om voor haar muziek te schrijven. In 2017 droeg Manfred Trojahn zijn Sonata V aan haar op. Annelien beoefent zeer intensief yoga, wat haar klarinetspel sterk beïnvloedt en uiteindelijk leidde tot een compositieopdracht voor Wim Henderickx. Het nieuwe muziekstuk SUTRA gaat over ademhaling en meditatie. Het werd gerealiseerd in opdracht van BBC Radio 3 en de Borletti- Buitoni Trust. SUTRA ging eind maart 2021 in première met het BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins. Het werk werd in 2021, samen met het klarinetconcerto van Mozart met de NDR Radiophilharmonie o.l.v. Andrew Manze, voor het label Pentatone opgenomen en kwam onder de naam ‘FLOW’ in maart 2022 op de markt. Er zijn nieuwe samenwerkingen voor het schrijven van klarinetconcerti met de componisten Guillaume Connesson en Karol Beffa.

Annelien Van Wauwe maakt exclusief opnames voor het label Pentatone. Haar eerste album voor Pentatone ‘Belle époque’ met het Orchestre National de Lille onder leiding van dirigent Alexandre Bloch, kwam er in 2019.

Annelien is oprichtster van het 12-koppige Brusselse kamermuziekensemble CAROUSEL, dat ontstond in 2019. Tot de hoogtepunten van het ensemble tijdens het seizoen 2022/23 behoren debuut-concerten in deBijloke Gent, de Vereeniging Nijmegen, de Philharmonie Luxemburg en de Wigmore Hall London. In 2021 richtte Annelien samen met vier houtblazers van CAROUSEL het houtblaaskwintet BREEZE op.

Andere kamermuziekpartners zijn Pavel Kolesnikov, Paloma Kouider, Cédric Tiberghien, Severin von Eckardstein, Victor Julien-Laferrière, Amihai Grosz, Tabea Zimmermann, Quatuor Danel, Schumann Quartet, Quatuor Van Kuijk, Aris Quartet, Zemlinsky Quartet, Trio Karenine en Amatis Trio.

Annelien keert in 2023 terug naar het Heidelberger Frühling Festival met pianiste Paloma Kouider. Hun recital programma FRagrANCE bevat harmonieuze, bloeiende en schitterende frans repertoire. Samen met de ‘live-parfumeur’ Erich Bergmann, beter bekend als Odo7, transformeert hij hun muziek tot een multi-sensoriële concertervaring met live-geuren.

Annelien studeerde bij Sabine Meyer in Lübeck, bij Pascal Moragues in Parijs, bij Alessandro Carbonare in Rome, bij Wenzel Fuchs en Ralf Forster in Berlijn. Zij volgde masterclasses bij haar mentor Yehuda Gilad in Los Angeles. Annelien heeft diepe voeling met oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich in Parijs en Ernst Schlader in Trossingen.

Zij geeft regelmatig masterclasses en is hoofddocent klarinet in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

bottom of page