jozef de beenhouwer .

Jozef De Beenhouwer (Brasschaat) is een Vlaamse pianist, muziekpedagoog en musicoloog.

Hij kreeg zijn eerste pianolessen op vijfjarige leeftijd van zijn grootvader. Reeds als kind bouwde hij een grote repertoirekennis op, met een bijzondere voorliefde voor de muziek van Robert Schumann. Vanaf 1964 studeerde hij bij Lode Backx, eerst privé; later, na voltooiing van zijn studie aan de Katholieke Universiteit Leuven (diploma van apotheker, 1970), aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Argenteuil (graduaat, 1974) en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium (Hoger Diploma voor piano, summa cum laude, 1975). Een andere belangrijke invloed op Jozef De Beenhouwer was David Kimball, bij wie hij tussen 1991 en 1998 in Firenze privé-onderricht volgde.

Als solist, zowel in recitals als met orkest, trad hij op in een groot aantal concertzalen en heeft hij radio- en tv-opnamen gemaakt in vele Europese landen, in Zuid-Korea en in de Verenigde Staten. Ook als kamermusicus is hij actief, zowel met Belgische musici (zoals de klarinettist Walter Boeykens, de violist Guido Deneve, de altviolist Leo Deneve, de cellist Edmond Baeyens en het Spiegelkwartet) als met internationale partners zoals de pianist Daniel Blumenthal, het Panochakwartet, de violisten Ning Kamen Alexander Kramarov, de altviolist Hartmut Lindemann, de cellist Marien van Staalen; met de violist Kees Hülsmann en de cellist Marien van Staalen vormt hij het Robert Schumann Trio.

Gedurende tien jaar (1986–1996) was hij officieel begeleider in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en zang. Hij wordt trouwens wel vaker gevraagd als jurylid voor internationale pianoconcours.

Jozef De Beenhouwer is daarnaast ook bekend om zijn inzet voor Belgische, in het bijzonder Vlaamse componisten, van wie hij regelmatig werk programmeert.

Hij was van 1983 tot 2013, het jaar van zijn pensionering, docent piano aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen, daar doceerde hij ook kamermuziek. Ook na zijn pensioen blijft hij er als gastprofessor verantwoordelijk voor de liedklas, samen met de mezzo Lucienne Van Deyck.

Van 1990 tot 2015 was Jozef De Beenhouwer artistiek directeur van de "Middagconcerten" in Brussel.

Copyright © 2020 - Designed by SuryABDesign. All Rights Reserved.